VK Könyvelőiroda

könyvelés szeged 23 szja

SZJA bevallás: fontos tudnivalók.

Ez az időszak is elérkezett, a Nemzeti Adó és Vámhivatal 2024.03.15-én elérhetővé tette a 2023-as SZJA bevallások tervezetét amelyet mindeki(aki rendelkezik vele) az ügyfélkapuján keresztül megtekintheti és jóváhagyhatja illetve ha szükségesnek látja módosíthatja azt.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ne feledkezzünk meg az 1%+1% felajánlások megtételéről sem, hiszen az alapítványok és egyházak működését ilyen módon is támogathatjuk, és a számunkra ez nem kerül többe két percnél. 

A NAV kommunikációjában is kiemeli de én is szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy a tervezet módosítás nélküli elfogadása vagy el nem fogadása(ebben az esetben május 20(idén 21) után automatikusan elfogadottá válik amennyiben nem nyújtunk be másik bevallást a határidő előtt) csak és kizárólag a magánszemélyek és a KATÁS vállalkozók esetében lehet releváns, közülük is csak azoknak akik olyan jövedelemmel rendelkeznek amiről a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak tudomása lehet(ilyenek pl.: bérjövedelem).

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknak továbbá vállalkozói SZJA-t alkalmazó vállalkozóknak mindeképpen szükséges kiegészíteni,benyújtani a bevallást a szükséges számadatok kiegészítésével. Itt fontos továbbá az, hogy a bevallások közül az első beküldött számít elfogadottnak, tehát ha valaki ONYA-n vagy ÁNYK-n keresztül benyújta a 23SZJA bevallását akkor az eSZJA felületen nem szükséges még egyszer megtennie.

A bevallás benyújtásakor figyelemmel kell lenni, hogy amennyiben szeretnék érvényesíteni valamely kedvezményt amelyre jogosultak vagyunk(és év közben nem tettük ezt meg) akkor azt a bevallás megfelelő sorában szükséges feltüntetni.(pl.: első házasok kedvezménye).

Amivel a magánszemélyeknek mindenképpen ki kell egészíteni a bevallását a teljesség igénye nélkül szeretném megemlíteni a kripto ügyletekből származó nyereséget/veszteséget. Igen a veszteséget is mindenképpen fel kell tüntetni a bevallásban mivel ezt majd a következő évben(amennyiben nyereségünk lesz) csökkentő tételként vehetjük figyelembe az adófizetési kötelezettség megállapításakor.

Amennyiben a bevallás elkészítésében segítségre lenne szüksége akár az egyéni vállalkozás akár a magánszemély vonatkozásában keressen bennünket bizalommal szegedi könyvelőirodánkban vagy elérhetőségeink egyikén az ország bármelyik pontjáról.

SZJA tervezet az alábbi oldalon érhető el: NAV SZJA Tervezet